El DAAM entrega guardons als millor mestres artesans de Catalunya
AlimenCat/DAAM El conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general d'Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, han lliurat el Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador de l'any 2010 i els 32 diplomes del Mestre Artesà Alimentari, en un acte celebrat amb solemnitat al Palau de la Generalitat.
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador s’ha concedit a Hèctor Galizia Llobet, pastisser de Terrassa. Galizia té una excel·lent trajectòria professional, i ha creat un negoci familiar de pastisseria en què treballa creant, adaptant i recuperant diferents elaboracions de pastisseria, especialment les vinculades al món de la neula.
Per primera vegada s'ha atorgat també un accèssit al finalista, que ha estat Enric Rosell Gili, cansalader-xarcuter de l’Ordal. Enric Rosell Gili, té com a objectiu prioritari recuperar receptes antigues d’embotits utilitzant la màxima qualitat de les carns emprades i de la resta d'ingredients i la mínima quantitat d’additius possible. Concretament, ha fet un treball important amb la botifarra catalana sense additius sintètics.
En el decurs de l’acte, també es van lliurar 32 diplomes de Mestre Artesà Alimentari corresponents a l’any 2010, dels quals deu són flequers, deu pastissers, vuit cansaladers o xarcuters, dos xurrers i dos formatgers que reuneixen determinats mèrits de creativitat i coneixement en el camp de l’artesania alimentària. Per demarcacions, tretze pertanyen a les comarques de Barcelona, sis a les de Lleida, nou a les de Girona, tres a les de Tarragona i una a les de les Terres de l’Ebre.
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador
El Premi al Millor Jove Artesà Alimentari Innovador es va crear per guardonar l’esforç dels joves artesans alimentaris en la recuperació, la innovació, la diversificació i el disseny de productes artesans. També pretén fomentar les actuacions innovadores i capdavanteres que es transformin en pautes per millorar la qualitat i la bona imatge dels productes artesans de Catalunya. Està dotat en 4.000 euros pel premiat i 2.000 pel finalista.
El guardó està destinat als joves artesans alimentaris de Catalunya, menors de quaranta anys en el moment de la sol·licitud, que disposin del carnet d’artesà alimentari, desenvolupin la seva activitat en una empresa artesanal alimentària reconeguda per l'administració i hagin treballat de manera destacada en la innovació en el camp de l'artesania alimentària.
Diplomes al mestre artesà alimentari
Per ser reconegut com a mestre artesà alimentari cal complir una sèrie de requisits de creativitat i coneixements en el camp de l'artesania alimentària, haver exercit com a artesà alimentari durant un mínim de quinze anys i disposar del carnet d'artesà alimentari.
Els guardonats del 2010 són:
Germà Casals, mestre artesà pastisser (Sant Boi de Llobregat, Baix Llobregat)
Francesc Xavier Casanovas, mestre artesà cansalader-xarcuter, (Terrassa, Vallès Occidental)
Jordi Civit, mestre artesà forner (Barcelona, Barcelonès)
Joan Garriga, mestre artesà forner (Malgrat de Mar, Maresme)
Josep Grados, mestre artesà cansalader-xarcuter (Santa Margarida de Montbui, Anoia)
José Martínez, mestre artesà xurrer (Santa Coloma de Gramenet, Barcelonès)
Joan Muntada, mestre artesà pastisser (Castellar del Vallès, Vallès Occidental)
Jaume Oms, mestre artesà pastisser (Arenys de Muntm, Maresme)
Ramon Prat, mestre artesà forner (Mollet del Vallès, Vallès Oriental)
Joan Roig, mestre artesà pastisser (Barcelona, Barcelonès)
Joan Ros, mestre artesà xurrer, (La Palma, Baix Llobregat)
Jordi Vivet, mestre artesà Cansalader-xarcuter (Sentmenat, Vallès Occidental
Anna Boix, mestre artesana fornera (Barcelona, Barcelonès)
Jorge Fernández, mestre artesà pastisser (Girona, Gironès)
Ángel García, mestre artesà pastisser (Figueres, Alt Empordà)
Jaume Ill, mestre artesà cansalader-xarcuter (Banyoles, Pla de l’Estany)
Joaquim Martell, mestre artesà formatger (Fonteta, Baix Empordà)
Josep Oliveras, mestre artesà forner (Riudarenes, Selva)
Albert Planagumà, mestre artesà cansalader-xarcuter (Olot, Garrotxa)
Ignasi Salamo, mestre artesà forner (Campdevànol, Ripollès)
Albert Vidal, mestre artesà forner (Sant Joan les Fonts, Garrotxa)
Pere Vilanova, mestre artesà cansalader-xarcuter (Tortellà, Garrotxa)
Antoni Ampurdanés, mestre artesà forner (Torregrossa, Pla d’Urgell)
José Ignacio Báez, mestre artesà formatger (Sort, Pallars Sobirà)
Josep Miquel Canut, mestre artesà forner (Vilaller, Alta Ribagorça)
Jordi Pallarés, mestre artesà pastisser (Oliana, Alt Urgell)
Maria Teresa Pinós, mestre artesaana cansaladera-xarcutera (Ponts, Noguera)
Joaquim Ribes, mestre artesà pastisser, (Torrefarrera, Segrià)
Arend Werner, mestre artesà cansalader-xarcuter (Tarragona, Tarragonès)
Jordi Puig, mestre artesà pastisser (Reus, Baix Camp)
Enrique Sabater, mestre artesà pastisser (l’Ampolla, Baix Ebre)
Juan Manuel Ulloa, mestre artesà forner (Tarragona, Tarragonès)